Citron- og birkeskage

Citronkage

Tak for alle jeres fine beskeder siden mit seneste indlæg. Jeg har det bedre nu. En kombination af en helende snak med min terapeut i fredags og det faktum, at det hjælper, når man siger højt, at livet er svært. Det gør at jeg lettere kan acceptere det og give slip.

Det er sigende at stort set alle de tilbagemeldinger, jeg har fået, er kommet som private beskeder. Ingen kommentarer på indlægget, og bare en enkelt ærlig kommentar åbent på instagram. Hvorfor er det sådan et tabu at sige offentligt, at det er svært at være menneske? Man kan godt være velfungerende, succesfuld, sjov, omsorgsfuld, kærlig, stærk OG trist, tung, forvirret, udfordret. Vi er heldigvis ret komplekse som mennesker.

Nok om det, jeg tænkte jeg ville løfte stemningen lidt med en opskrift på min nye saftige yndlingskage i form af en citron og birkeskage! Har bagt den to gange nu og den er fantastisk god både til en sommerdag og med en kop te lidt senere på året. Fandt opskriften hos svenske Elsa Billgren, og bagte den senest til tøjbytte med mine veninder i søndags med et par små tweaks (hvad jeg fik ud af tøjbyttet kommer sidst i indlægget).

Citronkage

Ingredienser:
200 g smør (stuetemperatur)
200g mel (3 1/4 dl)
200g sukker (2 1/4 dl)
3 æg (stuetemperatur)
1 tsk bagepulver
1/2 tsk salt
4 spsk blå birkes
3 spsk revet citronskal (2-3 citroner)
1/4 dl fløde
85 g ricotta eller mascarpone (synes måske den blev en anelse saftigere, da jeg bagte med ricotta, men det kan ligeså godt have været afbagningen)

Sukkerlage:
Saften fra 1 citron (0,75 dl)
1/2 dl sukker

Citronkage

Start med at sætte ovnen på 175°C og pisk så smør og sukker porøst. Smørret skal være stuetempereret. Tilsæt derefter et æg ad gangen og pisk det ind i smør-sukker-blandingen. (Det kan kun lade sig gøre ordentligt, hvis æggene også har stuetemperatur, men man kan altså godt bage kagen, selvom man tager æggene direkte fra køleskabet, de emulgerer bare ikke på samme måde med smørret.)

Citronkage

Bland mel, salt og bagepulver i en anden skål og tilsæt det så lidt ad gangen til alt er i. Pisk forsigtigt. Tilsæt citronskal og birkes. Hæld til sidst ricotta/mascarpone og fløde i og pisk alt igennem en sidste gang.

Smør en aflang form med smør og evt lidt mel (bare drys lidt i og lad det klistre sig fast til smøret). Fordel dejen i formen.

Citronkage

Bag kagen i ca. 40-45 minutter (afhængigt af ovn) og lav i mellemtiden sukkerlagen ved at koge citronsaft og sukker sammen. Lad cirka 25% koge fra.

Hæld sukkerlagen over kagen lige når den kommer ud af ovnen, så bliver den sprød og syrlig udenpå. Lad kagen køle en anelse, før du vender den ud på en rist eller et skærebræt.

Citronkage

Voila! Det er bedst at lade kagen køle helt ned før man skærer i den.

Toejbytte

Her er forresten mit nye tøj fra tøjbytte. En flot blå uld-rullekrave fra Wolford, en gennemsigtig bordeaux top med pufærmer og en bomuldscardigan fra Weekday. Anbefaler virkelig at invitere ens veninder til tøjbytte. Det er hyggeligt og virkelig smart at genbruge hinandens tøj.

☜ Giv et ♡

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.